Werkbezoek Symbiobrug over Karitaatmolensloot in Delft

do 9 jun 2016

Er komt een fietsverbinding tussen het nieuwe Technopolis en Midden-Delfland, via het Art Centre Delft. Hiervoor is een brug nodig over de 35 meter brede Karitaatmolensloot aan de zuidrand van Delft. Voor het ontwerp van de brug heeft de TU-Delft op verzoek van het Recreatieschap Midden-Delfland in 2014 een prijsvraag uitgeschreven. Aantal voorwaarden voor de brug waren: innovatief, goede overgang tussen stad en poldernatuur en passend bij kennisstad Delft, onderhoudsvriendelijk, wandel- en fietspad. Tijdens een spannende prijsuitreiking werd op 3 december 2014 de winnaar bekend gemaakt van de ontwerpwedstrijd voor een nieuwe fiets-/wandelbrug over de Karitaatmolenslootbrug aan de zuidrand van Delft.

Symbiobrug

De prijs ging naar de Griekse student Bouwkunde Rafail Gkaidatzis, die met zijn brug 'Symbio' van staal en composiet de jury wist te overtuigen. De jury vond dat het ontwerp van Gkaidatzis goed slaagde in het verbinden van die twee werelden, dankzij de mooie asymmetrische, organische vorm en de toegepaste materialen. Het ontwerp is bovendien innovatief, duurzaam en elegant. De ontwerper is sindsdien werkzaam als architect bij Royal HaskoningDHV. Zijn taak was om zijn brug verder uit te werken onder supervisie van Joris Smits, die de prijsvraag initieerde. Het huwelijk tussen natuur en innovatie behelst een boodschap; de technologische vooruitgang vind zijn origine in de natuur zelf. Daarom is de naam van de Symbiobrug samengesteld uit de Griekse woorden συν “samen” en βιωσις “levend”. Deze naam weerspiegeld de interactie tussen natuur en technologie, twee elementen die een symbiotische co-existentie aangaan in de Symbiobrug. (bron: Royal HaskoningDHV)

Werkbezoek

Vandaag, 9 juli 2016, bezochten de betrokken partijen Aannemersbedrijf Damsteegt b.v. in Meerkerk. Zij leveren en monteren voor uiteenlopende projecten brugdekken van composiet (glasvezelversterkte kunststof). Deels worden deze brugdekken in eigen beheer geproduceerd, zoals een deel van de Symbiobrug. Zij doen dit in samenwerking met Composite StructuresDe oplevering van de brug staat voor juli/ augustus op de planning, waarna in september de officiële opening zal volgen.

Nut en noodzaak

De fietsverbinding maakt Midden-Delfland makkelijker bereikbaar voor mensen uit Delft die willen recreëren in het buitengebied. Het is daarmee een schakel in de ketting van de recreatieve routestructuren. Daarom is de brug als project toegevoegd aan het gebiedsgerichte programma IODS, de Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam. De brug wordt voor een flink deel gefinancierd door de provincie Zuid-Holland. Tegelijk met de aanleg van de A4 Delft-Schiedam wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van Midden-Delfland en het stedelijk gebied tussen Schiedam en Vlaardingen. De provincie investeert in totaal ruim 40 miljoen euro in de Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam. 

Nieuws

  • Midden-Delfland: 100 ha nieuwe weidevogelnatuur

    Midden-Delfland is 100 hectare weidevogelnatuur rijker. Dat werd op 24 mei 2017 gevierd met een Vroege Vogelontbijt op de biologische boerderij van Arie van den Berg. De bekende bioloog Nico de Haan verwelkomde de gasten. Als blijk van waardering...Lees meer >
    wo 24 mei 2017
  • Weidevogels en een biertje, een goede combinatie

    Het eerste Weidevogelcafé van Midden-Delfland is een feit. Woensdagavond kwamen negen bevlogen boeren uit Midden-Delfland voor het eerst bij elkaar. Ervaringen met weidevogels en weidevogelbeheer uit wisselen en van elkaar leren, dat was het idee...Lees meer >
    vr 5 mei 2017