Weidevogels en een biertje, een goede combinatie

vr 5 mei 2017

Het eerste Weidevogelcafé van Midden-Delfland is een feit. Woensdagavond kwamen negen bevlogen boeren uit Midden-Delfland voor het eerst bij elkaar. Ervaringen met weidevogels en weidevogelbeheer uit wisselen en van elkaar leren, dat was het idee.

Met een beetje fantasie lijkt de huiskamer net een bruin café. Na koffie met vers gekookte rauwe melk en zelf gebakken citroencake, komen al gauw de biertjes op tafel. Hoe verloopt het weidevogelseizoen dit jaar bij iedereen? Waar de één toch steeds minder grutto’s in het land heeft, heeft de ander dit jaar na een lange tijd de grutto juist weer terug. Ook de kieviten gaan en komen. Maar iedereen is het over deze soort wel eens, die komen af op beweid gras. Dus vroeg is het voorjaar toch de koeien naar buiten, daar help je kievit en scholekster mee. Arie van den Berg worstelt wel met beweiding:  ‘De koeien moeten geen nesten of kuikens vertrappen’. ‘Geef ze meer ruimte, minder koeien per hectare’ is het advies van twee collega’s.

Zo vliegt de avond voorbij. Veel boeren constateren dat de meeste grutto’s op de lage en nattere stukken zitten. Ze broeden niet altijd op een plasdras, maar trekken daar later wel met de kuikens naar toe. Ook de kieviten, zien de mannen, hun kuikens daar naartoe brengen. Eerder de bemaling uitzetten heeft ook als voordeel dat nu in de droge periode, je gras nog steeds groen is.

Meer onderwerpen, zoals verstorende wandelpaden door het weiland, kraaien, zonnepompen en kruidenrijk grasland komen ter tafel. Iedereen praat mee en is enthousiast, zowel de gangbare en als de biologische boeren. De avond is eigenlijk te kort en een verrassend succes. Het plan was om een tweede Weidevogelcafé pas volgend voorjaar te organiseren, maar dat wordt door de heren gelijk van tafel geveegd. Dit najaar al pakken we weer met elkaar een biertje, om te horen hoe dit broedseizoen is gelopen en plannen te smeden voor het volgende.  

Meer informatie:
Arie van den Berg, biologisch melkveehouder:  hoeveackerdijk@hetnet.nl

Nieuws

  • Midden-Delfland: 100 ha nieuwe weidevogelnatuur

    Midden-Delfland is 100 hectare weidevogelnatuur rijker. Dat werd op 24 mei 2017 gevierd met een Vroege Vogelontbijt op de biologische boerderij van Arie van den Berg. De bekende bioloog Nico de Haan verwelkomde de gasten. Als blijk van waardering...Lees meer >
    wo 24 mei 2017
  • Weidevogels en een biertje, een goede combinatie

    Het eerste Weidevogelcafé van Midden-Delfland is een feit. Woensdagavond kwamen negen bevlogen boeren uit Midden-Delfland voor het eerst bij elkaar. Ervaringen met weidevogels en weidevogelbeheer uit wisselen en van elkaar leren, dat was het idee...Lees meer >
    vr 5 mei 2017