Wandel door oer-Hollands boerenland vlak bij Rotterdam

wo 21 sep 2016

Een brug over de Zweth, kleine bruggetjes over de poldersloten en een grasmaaier. Dit was er nodig om een wandelpad door de polder in de Schiezone naast begraafplaats Hofwijk aan te leggen. Er volgt nog meer: komend voorjaar wordt het pad uitgebreid met meer ingangen. De bezoeker hoeft niet te wachten en kan nu al genieten van het deels geopende struinpad door het boerenland.

Boswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten: “Het is fantastisch om hier door de polder te wandelen. Zo dicht bij de stad vind je dit oer-Hollandse landschap. Een fijne verrassing en daarom prachtig dat veel mensen hier nu van kunnen gaan genieten”.

Natuur & recreatie

Het struinpad maakt onderdeel uit van de Ecopassage Schie. Deze ecopassage houdt verband met de aanleg van de rijksweg A4 tussen Delft en Schiedam; de Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam (IODS). Zo werd vorig jaar over de A4 het grootste eco-aquaduct van Nederland geopend. De ecopassage Schie wordt ingericht voor recreatief medegebruik. Dit betekent dat niet alleen de natuur kan profiteren van de investeringen in het groen, maar ook de bewoner en bezoeker van Midden-Delfland. De voetgangersbrug en het al eerder geopende uitkijkpunt zijn geheel ontworpen om op te gaan in het gebied. De ecopassage zelf bestaat uit een aantal passeerbuizen onder de wegen langs de Schie. Daardoor steken kleine dieren zoals de noordse woelmuis en de waterspitsmuis straks gemakkelijk en veilig de Schie, de Kandelaarweg en Rotterdamseweg/Delftweg over. De Schie en de sloten daar omheen krijgen natuurvriendelijke oevers.

Op pad

Als je nu door de polder wandelt, word je aangestaard door het jonge vee dat er loopt. Vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhouden het pad door het geregeld te maaien. Op de brug over de Zweth heb je een prachtig uitzicht over het gebied. Goede startplek voor de wandeling is de grote wandel- en fietsbrug over de Schie.

Toekomst

Komend voorjaar wordt de rest van het struinpad geopend, dan zal er ook een grootse opening zijn. Dit kan pas zodra de natuurvriendelijke oevers in de Schie gerealiseerd zijn. De wandeling die nu te doen is, geeft de bezoeker alvast een voorproefje van wat er komen gaat. 

Bron: Natuurmonumenten

Zie ook: de nieuwsbrief van Natuurmonumenten

Nieuws

  • Midden-Delfland: 100 ha nieuwe weidevogelnatuur

    Midden-Delfland is 100 hectare weidevogelnatuur rijker. Dat werd op 24 mei 2017 gevierd met een Vroege Vogelontbijt op de biologische boerderij van Arie van den Berg. De bekende bioloog Nico de Haan verwelkomde de gasten. Als blijk van waardering...Lees meer >
    wo 24 mei 2017
  • Weidevogels en een biertje, een goede combinatie

    Het eerste Weidevogelcafé van Midden-Delfland is een feit. Woensdagavond kwamen negen bevlogen boeren uit Midden-Delfland voor het eerst bij elkaar. Ervaringen met weidevogels en weidevogelbeheer uit wisselen en van elkaar leren, dat was het idee...Lees meer >
    vr 5 mei 2017