“Korte ketens vormen de supermarkt van de toekomst!”

di 12 jan 2016

De nieuwe economie vraagt om korte lijnen oftewel ‘korte ketens’. Geen kiloknallers via de groothandel of de distributeur dus, maar rechtstreeks contact tussen de consument en de boer of de kweker. De moderne consument weet dan precies waar zijn voedsel vandaan komt en de boer kan een betere prijs voor zijn producten krijgen. Een win-win situatie. Met dat doel voor ogen namen ruim twintig ondernemers, waaronder vier boeren uit Midden-Delfland, de afgelopen maanden deel aan een Masterclass Korte Ketens. De masterclass sluit goed aan bij de extra aandacht die de gemeente Midden-Delfland geeft aan jonge boeren en innovatie.

Foto: Peter de Vette (li) en Roel van Buuren bij de Jersey vaarzen. GvW-T


De masterclass, een initiatief van gemeente Rotterdam en de WUR (Wageningen University & Research) werd mede georganiseerd door de gemeente Midden-Delfland. Het programma bestond uit een aantal bijeenkomsten in de regio en een vierdaags bezoek aan de World Expo in Milaan.
De bijdrage vanuit de gemeente Midden-Delfland aan de masterclass werd gefinancierd door de Provincie Zuid-Holland en het Rijk vanuit het gebiedsprogramma IODS, de Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam. Het IODS-programma is opgesteld om de kwaliteiten van Midden-Delfland te versterken door maatregelen te treffen voor landschap, natuur, recreatie en duurzame melkveehouderij. Daarnaast moet het programma zorgen voor een goed ingepaste A4 Delft-Schiedam.

Boeren en stedelingen
De veehouders Arnold van Adrichem, Jan van der Kooij, Peter de Vette en Roel van Buuren bestudeerden samen met de andere deelnemers de mogelijkheden en kansen die korte ketens en stadslandbouw bieden. De ondernemers kregen meer inzicht en praktische tips hoe die korte ketens gerealiseerd kunnen worden. “Het was zeker de moeite waard,” zeggen Peter de Vette van Hoeve Bouwlust en Roel van Buuren, de jonge boer van boerderij Landlust.
“De Masterclass liet ons mogelijkheden zien om onze streekproducten rechtstreeks in de stad af te zetten.” Allerlei partijen, waaronder gemeente Midden-Delfland, spannen zich in om de World Expo van 2025 naar Rotterdam halen. Eén van de manieren om dat te bereiken komt van het Landbouw Economisch Instituut. Zij willen boeren en stedelingen, dus leveranciers en potentiële kopers van zuivelproducten, bij elkaar brengen. Daar sluit deze Masterclass Korte ketens dus prima op aan.

Vertrouwen
De jonge boeren zijn beiden enthousiast: “Als afronding van de masterclass zijn we vier dagen naar World Expo in Milaan geweest. Daar zagen we met eigen ogen dat het heel goed mogelijk is om op markten en in restaurants alles vers uit de eigen buurt aan te bieden. Eerlijk en transparant zonder tussenhandel. Dat geeft consumenten vertrouwen in de herkomst en de kwaliteit van het voedsel dat zij eten. Tijdens de masterclass hebben we ons verdiept in alternatieve business modellen. Dit kan de supermarkt van de toekomst worden. Korte ketens leveren minder milieuvervuiling op. De producten zijn verser, wat de kwaliteit en de smaak ten goede komt. Tegelijkertijd moet je er wel voor zorgen dat de logistiek van het transport goed geregeld is.” De boeren realiseren zich dat ze iets aanpakken waar onbekende aspecten aan vastzitten. Daarom willen ze eerst klein beginnen om zo het financiële risico zo laag mogelijk houden.

Samenwerking
De twee jonge ondernemers staan open voor nieuwe ideeën. Roel van Buuren heeft inmiddels 39 Jersey vaarzen [runderen die voor de eerste keer gaan kalven, red] op de boerderij van zijn opa lopen. Vanaf april hoopt hij te gaan melken. Peter de Vette heeft naast het recreatieve gedeelte van de kampeerboerderij die hij samen met zijn ouders heeft, nu ook een aantal A2-koeien. “Dit zijn normale Holstein koeien die een gen in zich hebben uit een ouder ras. Mensen die niet allergisch zijn voor melk maar wel voor een bepaald eiwit, kunnen de melk van de A2 koeien gewoon drinken.” Dankzij de masterclass zien de boeren nog meer kansen op samenwerking. “Een goede zaak want samen versterk je elkaar!”

Door: Gemma van Winden-Tetteroo
Bron: De Schakel, Midden-Delfland

Nieuws

  • Midden-Delfland: 100 ha nieuwe weidevogelnatuur

    Midden-Delfland is 100 hectare weidevogelnatuur rijker. Dat werd op 24 mei 2017 gevierd met een Vroege Vogelontbijt op de biologische boerderij van Arie van den Berg. De bekende bioloog Nico de Haan verwelkomde de gasten. Als blijk van waardering...Lees meer >
    wo 24 mei 2017
  • Weidevogels en een biertje, een goede combinatie

    Het eerste Weidevogelcafé van Midden-Delfland is een feit. Woensdagavond kwamen negen bevlogen boeren uit Midden-Delfland voor het eerst bij elkaar. Ervaringen met weidevogels en weidevogelbeheer uit wisselen en van elkaar leren, dat was het idee...Lees meer >
    vr 5 mei 2017