Kattenraster als een van de maatregelen om weidevogels te beschermen

di 2 mei 2017

Het gaat slecht met de oer-Hollandse boerenlandvogels zoals de grutto en kievit. Al jarenlang daalt het aantal broedende weidevogels in Nederland met 5%. Het aantal grutto’s is de in de laatste 15 jaar zelfs met 60% achteruit gegaan. Weidevogelpact Midden-Delfland is bereid om alle kansen te benutten om weidevogels te beschermen en is daarom nu een proef gestart om katten uit broedgebieden te weren.

Met een raster dat onder stroom staat wil het Weidevogelpact Midden-Delfland katten uit de buurt houden van jonge weidevogels. In de Duifpolder is dit jaar het eerste stuk weiland, op initiatief van de eigenaar afgezet met een 'elektrisch net' dat katten bij aanraking een lichte schok bezorgt. De schok is ongevaarlijk en alleen bedoeld om het dier schrik aan te jagen, aldus het Weidevogelpact.

Weidevogelkuikens hebben het moeilijk. Voedsel zoeken in hoog en dicht gras kost ze vaak meer energie dan ze krijgen van de paar insecten die er te vinden zijn. Door het voedseltekort worden te weinig kuikens volwassen om de weidevogelpopulatie in stand te houden. Van vogels als kieviten, grutto's en tureluurs lopen de aantallen in Midden-Delfland al jaren terug. Het pact zet daarom alle denkbare middelen in om het leefgebied voor de weidevogels te verbeteren, daar horen ook maatregelen bij die voorkomen dat er jonge vogels worden opgegeten door predatoren.

De proef lijkt al meteen resultaat op te leveren. De boer heeft na het plaatsen van het raster geen kat meer in zijn weiland gezien. Op het omheinde stuk broeden nu geen vogels meer, maar staan wel veel bloemen en kruiden. ,,Hopelijk zorgt de hernieuwde rust achter het raster ervoor dat de vogels terugkeren en weer tussen de bloemen gaan broeden, waar hun kuikens veel insecten kunnen vinden,'' aldus de boer.

Kattenbezitters kunnen meehelpen het aantal vogels dat wordt opgegeten te verminderen. Houdt in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juni uw kat zo veel mogelijk binnen, in elk geval ’s avonds en in de vroege ochtend als de vogels het meest kwetsbaar zijn. Ook de kat een belletje om de hals binden, waarschuwt vogels voor zijn komst. Alle beetjes helpen, stelt het pact.

Weidevogelpact
Het Weidevogelpact Midden-Delfland is een samenwerking tussen Agrarische Natuurvereniging Vockestaert, KNNV afdeling Delfland, LTO Noord afdeling Delflands Groen, Natuurmonumenten en Vogelwerkgroep Midden-Delfland. Sinds juni 2014 zet het Pact zich met behulp van budget uit de het IODS programma, in voor de verbetering van de weidevogelstand in Midden-Delfland.

In de media
Floor Koorneef op Radio West
WOS
Omroep West
Telegraaf

Nieuws

  • Midden-Delfland: 100 ha nieuwe weidevogelnatuur

    Midden-Delfland is 100 hectare weidevogelnatuur rijker. Dat werd op 24 mei 2017 gevierd met een Vroege Vogelontbijt op de biologische boerderij van Arie van den Berg. De bekende bioloog Nico de Haan verwelkomde de gasten. Als blijk van waardering...Lees meer >
    wo 24 mei 2017
  • Weidevogels en een biertje, een goede combinatie

    Het eerste Weidevogelcafé van Midden-Delfland is een feit. Woensdagavond kwamen negen bevlogen boeren uit Midden-Delfland voor het eerst bij elkaar. Ervaringen met weidevogels en weidevogelbeheer uit wisselen en van elkaar leren, dat was het idee...Lees meer >
    vr 5 mei 2017