Eerste maatregel Weidevogelpact: schrikdraad in de Klaas Engelbrechts Polder

vr 10 apr 2015

Weidevogels hebben het moeilijk in Nederland. Al decennia lopen de aantallen terug en de bodem lijkt nog niet bereikt. Op veel plekken doen natuurorganisaties, vrijwilligers en boeren er van alles aan om het tij te keren. Een van de problemen waar de vogels mee te kampen hebben, is predatie. Veel soorten, zowel vogels als zoogdieren, lusten wel een eitje of een kuiken. Met name de vos kan in sommige gebieden zorgen voor hoge verliezen.

In Midden-Delfland is door ondersteuning van het Weidevogelpact een eerste concrete maatregel in het veld genomen om voor dit broedseizoen weidevogels in Midden Delfland een groter broedsucces te geven. Vrijwilligers van de Weidevogelwacht Midden Delfland hebben één van de kerngebieden voor de weidevogels in Midden-Delfland afgezet met schrikdraad om de vos buiten te houden. Het gaat om een experiment wat dit jaar voor het eerst in ‘boerenland’ wordt uitgevoerd. Eerder experimenteerde Natuurmonumenten al met deze diervriendelijke manier van weidevogelbescherming.

Het afgerasterde deel ligt in het hart van Klaas Engelbrechts Polder te Schipluiden en omvat in totaal circa 15 hectare. Het is een arbeidsintensieve methode. Ten eerste het plaatsen van de draden en accu’s, met name ook over sloten. Maar om stroomverlies door lang gras tegen te gaan (waardoor de werking verloren gaat) is de schatting dat er drie keer per seizoen met de bosmaaier onder de draden gemaaid moet worden. De gehele polder wordt ieder jaar gemonitord, zodat we weten waar de vogels met kuikens zich bevinden.

Lees hier het Weidevogelpact

Voor meer informatie over de Weidevogels in Midden-Delfland, bezoek ook deze websites van de Weidevogelpact-partijen:

Nieuws

  • Midden-Delfland: 100 ha nieuwe weidevogelnatuur

    Midden-Delfland is 100 hectare weidevogelnatuur rijker. Dat werd op 24 mei 2017 gevierd met een Vroege Vogelontbijt op de biologische boerderij van Arie van den Berg. De bekende bioloog Nico de Haan verwelkomde de gasten. Als blijk van waardering...Lees meer >
    wo 24 mei 2017
  • Weidevogels en een biertje, een goede combinatie

    Het eerste Weidevogelcafé van Midden-Delfland is een feit. Woensdagavond kwamen negen bevlogen boeren uit Midden-Delfland voor het eerst bij elkaar. Ervaringen met weidevogels en weidevogelbeheer uit wisselen en van elkaar leren, dat was het idee...Lees meer >
    vr 5 mei 2017