Bijzondere Symbiobrug verbindt groen

vr 23 sep 2016

De nieuwe fietsverbinding tussen de TU Delft en het recreatiegebied Ackerdijkse Bos is klaar. Naast een kilometer fietspad en twee kleine fietsbruggen, is een stijlvolle brug geplaatst over de 35 meter brede Karitaatmolensloot aan de zuidrand van Delft. De Symbiobrug is een bijzonder opvallend en kleurrijk onderdeel van de nieuwe fietsroute die TU Delft en sciencepark Technopolis verbindt met het landelijke Midden-Delfland. Op 17 november is de officiële opening met gedeputeerde Floor Vermeulen (provincie Zuid-Holland) en bestuurslid en wethouder Stephan Brandligt (Delft).

Verbinding met werk en groen
Het Ackerdijkse Bos is een mooi groen paradijs naast de randstad. De nieuwe fietsverbinding is onderdeel van de Recreatieve Routestructuur van het Recreatieschap Midden-Delfland en betekent voor onder meer studenten, recreanten en inwoners een verbeterde infrastructuur tussen het Ackerdijkse Bos, de TU-Delft en het Art Centre Delft. Hiermee is het recreatieve groen voor de directe omgeving ook veel beter bereikbaar geworden.

‘Samen levend’
De Symbiobrug valt op in het natuurlijke landschap vanwege de kleur en de vorm. Het duurzame en innovatieve ontwerp is het winnende ontwerp uit een brugontwerpprijsvraag onder TU Delft bouwkundestudenten in 2014. De naam van de Symbiobrug betekent in het Grieks συν “samen” en βιωσις “levend”. De naam weerspiegelt de interactie tussen natuur en technologie, twee elementen die een symbiotische co-existentie aangaan in de Symbiobrug. De ontwerper Rafail Gkaidatzis kreeg uiteindelijk ook de opdracht om de brug in het echt te realiseren. De aanleg van de nieuwe fietsverbinding heeft bijna acht maanden geduurd. Binnenkort is de opening, iedereen is welkom op 17 november a.s. in Artcenter Delft vanaf 13:30 uur. De ontwikkeling en de betekenis van de fietsverbinding en de Symbiobrug zijn in een kort filmpje samengevat.

Aansluiting tramlijn 19
In de toekomst wordt tramlijn 19 in Delft uitgebreid naar de TU wijk en Technopolis. Studenten en medewerkers kunnen dan vanaf station Delft met de tram naar college of werk. De tram is dan ook aantrekkelijk voor bezoekers aan het Ackerdijkse Bos, om vanaf het eindpunt in Technopolis via de Symbiobrug het groengebied in te wandelen. Naar verwachting is de tramverbinding eind 2019 klaar.

Financiering van het project
De Recreatieve Routestructuur is gefinancierd door de provincie Zuid-Holland. Het is onderdeel van het kwaliteitsprogramma 'Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam' (IODS). Dit is een gebiedsgericht programma dat zorgt voor de ontwikkeling van natuur en recreatie en het stimuleren van duurzame landbouw in Midden-Delfland, inclusief de aanleg van een ingepaste A4 Delft-Schiedam. Het project fietsverbinding Ackerdijkse Bos en TU Delft is gefinancierd door de provincie Zuid-Holland, de gemeente Delft en het Recreatieschap Midden-Delfland.

Zie ook: Heerlijk Buiten

Nieuws

  • Midden-Delfland: 100 ha nieuwe weidevogelnatuur

    Midden-Delfland is 100 hectare weidevogelnatuur rijker. Dat werd op 24 mei 2017 gevierd met een Vroege Vogelontbijt op de biologische boerderij van Arie van den Berg. De bekende bioloog Nico de Haan verwelkomde de gasten. Als blijk van waardering...Lees meer >
    wo 24 mei 2017
  • Weidevogels en een biertje, een goede combinatie

    Het eerste Weidevogelcafé van Midden-Delfland is een feit. Woensdagavond kwamen negen bevlogen boeren uit Midden-Delfland voor het eerst bij elkaar. Ervaringen met weidevogels en weidevogelbeheer uit wisselen en van elkaar leren, dat was het idee...Lees meer >
    vr 5 mei 2017